Højsletgaard - Jagtbrugshundekennel

Information (WFT)

Terries er alle af oprindelse fra Storbritannien. Der er et stort antal af forskellige terrie-racer som tæller hunde af meget forskelligt udseende, anvendelse og størrelse. En del af disse racer er brugt til at skabe de to Tyske terrie-racer, Tysk Jagtterrie og Westfalenterrie

DSC03065 (2)

Foto herover: Cai von der Borg(Teco) ved nyskudt buk på Nyback i Sverige. Ejer og fører : Finn Nielsen, Ferslev Foto J.C Andersen

Westfalenterrien er grundlagt i 1972 i delstaten Westfalen i Tyskland. Racens grundlægger er Herr. og Frau Rüter som er bosiddende i en lille landsby nær Dorsten.

Tanken og ideen med racen var og er at skabe en lille allround jagthund, som er kontaktsøgende, føreorinteret, venlig og omgængelig såvel overfor mennesker, andre hunde og husdyr. Racen skulle have stor jagtlyst, halse på fod og være en hund som alle selv uden den store kendskab til hunde kunne håndtere og have glæde af, både på jagten og hjemme hos familien.

Hundene skal have kontrolleret skarphed overfor rovvildt, kunne stille vildsvin, drive med hals på alt slags hårvildt samt klovvildt. Desuden skal den kunne apportere mindre vildt fra land og vand. Hundene skal være fornuftige på jagt, dvs at de stærkt aggresive hunde ikke ønskes i racen.

Hundene skal have en stærk og sund bygning, de skal være korthårede eller ruhårede med en god underuld. Tænder og bid skal være stærkt med saksebid. Alle avlshunde skal have fuldt tandsæt. Hundene skal helst være kvardratiske med en max højde på 40 cm. Der foretrækkes den rød-brune farve med sort aftegn og stikhår.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto herover er af den første Westfalenterrie her i landet. Hunden er Assel vom GruneWald 7 mdr. gammel. Foto J.C. Andersen

Vores erfaringer og brug af hundene:

Vi bruger fortrinvis vore Westfalenterrier til at drive med. De har en dejlig hørbar hals. Hundene søger fra ca 50 til 200 m fra føren, de kontakter ofte og når de finder vildt driver de som oftest fra nogle få min op til 15 min.Alle hundene driver med hals på fod. De er gode til at orintere sig og er derfor hurtigt tilbage efter drev. De fleste af hundene er velegnede fra selv små revirer til større skovområder. Grøfter, sivområder og vandlidende områder er ingen hindring for hundene, de klarer de fleste terræner.

Vi træner vore Westfalenterrier i grav på ræv for at fastslå deres jagtlyst, passion overfor rovvildt og deres evne til at arbejde taktisk. Vores erfaring er den, at de som 4 til 6 mdr er “vågnet” overfor rovvildt. De angriber ikke for aggressivt, men med omtanke og forstand. De fleste forstår at udnytte gravsystemet og klarer uden problemer “60 cm springet”. Vi har dog for nuværende ikke planer om at bruge dem til gravjagt.

Tit og ofte bruger vi Westfalenterrierne sammen med Ruhår og Gravhundene, dette giver ikke andledning til problem, snarer tværtimod. De supplerer hinanden godt og vores indtryk er at de af og til arbejder sammen, særligt når det drejer sig om vildsvin eller når der er anskudt vildt som skal stilles eller fastholdes.

Til de som finder Westfalenterrien interessant som jagthund, og ønsker mere viden om racen er vi naturligvis behjælpelige med oplysninger, råd og vejledning.