Højsletgaard - Jagtbrugshundekennel

Fra hvalp til jagthund

Du vil på denne side kunne følge vores lille ruhårede dværggravhund Højsletgaards Grizzly i hele hendes opvækst.

Grizzly i drømmeland

Grizzly i drømmeland

 

Grizzly er en lille ruhårede dværggravhund. Hun er født d. 9. juni 2006. Hendes mor er vores egen ruhårede dværggravhund Gisa vom Gesselner Feld og hendes far er Charletans Jülich – en lille standard han fra kennel Charletan. Begge forældre er højt præmierede på brugsprøver og udstilling.

Grizzly er ud af en søskendeflok på 4 hvalpe. 3 tæver og 1 hanhund.

Vi havde på forhånd besluttet at vi ville beholde en tæve, og vi var meget glade da vi så at der ville være 3 tævehvalpe at vælge imellem.

Til vores store glæde begyndte vores søn Niels Peter på et tidspunkt at snakke om at han egentlig godt kunne tænke sig sin egen lille hund, og så selv være med til at træne den op.
Vi snakkede lidt om det, og blev så enige om, at med den gå på mod, som hvalpene allerede udviste i en tidlig alder, ville han godt kunne magte oplæringen af en hvalp, uden at det ville kunne tage modet fra ham.

To sovende hvalpe

Valg af hvalp
Niels Peter fandt hurtig ud af at hans hvalp skulle hed Grizzly som også er navnet på en bjørn.
Om det var det han tænkte på, da han valgte navnet eller om hun er opkaldt efter en 4-hjulet ATV han havde fundet på internettet, må du selv gætte på.

Vi begyndte nu alle at studere hvalpene meget nøje, og de mindste forskelligheder blev nøje diskuteret.
Problemet ved dette kuld var bare at de var utrolig ens både i temperament og udseende. Efter ca 7 uger fandt vi frem til, hvem det skulle være og vi fik sat et lille rødt bånd på hende, så vi kunne kende hende.

Gisa med hvalpe

Imens vi havde alle hvalpene, trænede vi dem alle ude i haven. Vi havde lavet en fiskestang med en vinge i en snor, og den fik de små hunde så lov til at fange.

Hvalpene elskede det, og var ikke meget for at give fjeren fra sig når “byttet nu var fanget. ind imellem blev det også til lidt indbyrdes kamp om hvem der havde mest ret til fjeren.
Men ellers hyggede de sig nu alle 4, og de nød når de fik lov til at udforske haven på egen hånd.

Hvalpeleg


Træning af Grizzly

Grizzly var kun lige blevet 8 uger, da Niels Peter prøvede at lave det første lille blodspor til hende. For enden af blodsporet havde han sat hendes foder og lagt et stykke garvet ræveskind, som så skulle være hendes belønning.
Nu skulle det så blive spændene om hun var interesseret i blodet. Vi valgte den fremgangsmåde med at lade hende gå uden sporline, og så anvise hende stedet. hvor sporet begyndte.

Grizzly var fra starten meget interessereet i duften, og hun virkede meget koncentreret, selvom hun jo ingen ide havde om, hvad det her nu var for noget. Hun gik det lille spor meget fint uden de store udsving, og da hun kom til hendes belønning – foderet, blev hun rost meget.

Grizzly på sit første spor

Vi har nu konstateret at Grizzly har interesse for blodspor, og Niels Peter har herefter trænet hende. Han har gjort sporene lidt sværere dvs at han har øget lænden på sporet gradvis og han har lavet et knæk eller to på det. Grizzly er nu også begyndt at bruge en schweissline, således at der nu bliver indarbejdet et fast ritual omkring det at gå spor.
Vi har kunnet mærke på Grizzly, at hun godt har kunnet lide at vi har stillet nogle krav til hende, og Niels Peter er derfor også begyndt at øve sit og dæk med hende.
Træningen foregår ved at han bruger nogle små korte kommandoer og tegn med sine hænder. Grizzly har været hurtig til at opfatte, hvad det har gået ud på, og hendes belønning har hver gang været små godbidder.

På et tidspunkt satte hun sig ned, hver gang Niels Peter henvendte sig til hende. Det skal her siges at hun er meget glad for mad og havde fundet ud af at det var ham som havde godbidder, og så kunne hun jo lige så godt komme ham i forkøbet …

Grizzly træner i dækøvelsen

Sittræning Grizzly

En del af sin fritid bruger Niels Peter på forskellige naturoplevelser, enten på egen hånd, hvor han er ude og kigge efter dyrene, eller sammen med Jens, når der skal jages.
Det er nu blevet sådan at Grizzly er med Niels Peter alle de steder det er muligt for ham at tage hende med. Der er blevet indkøbt en speciel rygsæk til hende, således at hun kan blive transporteret rundt, hvis strabadserne bliver for hårde, og hun deltager som tilskuer når de er på jagt.

Niels_Peter_og_Grizzly_430x573

Grizzly og hendes bror Gauner deltog begge som tilskuer til årets sidste gravprøve i Terndrup d. 30. september. Begge syndtes vældig godt om at komme ind i gravsystemet efter prøven, hvor ræven var taget op, og der kun var duftende tilbage.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Grizzly 7 måneder

Grizzly er nu efterhånden blevet en hund med en del jagterfaring.
Hun har været med på en del drivjagter, og det er gået rigtig godt. Hun driver med en god hørbar hals, og er i de fleste tilfælde god til at kontakte Niels Peter igen.
Hun har allerede fundet ud af at skud ofte resulterer i nedlagt vildt.
Grizzly er blevet præsenteret for de fleste vildtarter, også vildsvin, da hun allerede har været med på vildsvinejagt i Tyskland 3 gange.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


På jagt

Grizzly er nu blevet 5 måneder, og vi må nok indrømmer, at hun imponerer os. Niels Peter fører hende på jagt.
I oktober blev det første stykke vildt skudt for hende. En ræv som hun drev i en normannsgran kultur i ca 10 minutter, hvorefter den blev skudt.

Allerede dagen efter drev hun med et stykke råvildt.
I begyndelsen af november var Grizzly med i Tyskland på jagt. Her blev der skudt et bukkelam for hende. Hun havde under jagten flere drev, hvor der blev observeret vildt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spurlaut prøve i Tyskland
Tidlig forår 2007 snakkede vi om at det kunne være interessant at deltage i en spurlautprøve i Tyskland. Niels Peter mente at Grizzly sagtens kunne drive med hare. Vi tilmeldte derfor Grizzly og hendes halvbror Højsletgaards Fyrst.
I forbindelse med spurlautprøven skal hundene forinden bestå skudfasthedsprøven. Niels Peter trænede Grizzly i vores indhegnede juletræeskultur. Han trænede lydighed, indkald på kommando og afgav skud med hundeprop pistol. Vi var også på markerne for at finde harer, og det gik fantastisk godt. De to hunde holdt foden godt, og halsede godt.
Prøven foregik på store åbne marker med vintersæd og enkelte marker med græs. Der var en god bestand af harer, og de holdt godt, så de fleste af harerne så vi i lejerne.

Grizzly var en af de sidste hunde, som blev afprøvet, men det gik over alt forventning. Allerede inden Niels Peter fik hende sluppet begyndte hun at halse, og bruge benene. Da han satte hende på jorden gik det bare derud af, og hun sugede sig fast til sporet.
De tre tyske dommere var meget begejstreret for den unge hund, og hun blev tildelt 100 point (max point) og blev samtidig kåret til prøvens bedste.

Grizzly på gravprøver
Grizzly er nu blevet 1 år, og Niels Peter vil have hende med til gravtræning for første gang.
Niels Peter mente helt sikkert at ville gå til ræven med det samme, og dette fik han også ret i. Allerede fra første gang arbejdede hun som en erfaren hund, dog var hendes angreb rigeligt lange.

Efter et par gange træning kom hun nu på fri ræv. Dette forløb også uden de store problemer, og hun lærte at skifte og bruge hele graven. Under den sidste træning inden den forestående gravprøve blev Grizzly overmodig, og blev sat på plads af ræven.
Dagen oprandt, hvor Niels Peter skulle føre hende på hendes første gravprøve på Ørumgaard. Grizzly startede med det samme, og fandt ræven, men desværre havde hun ikke helt glemt nærkontakten med træningsræven, og hun holdt sig på sikker afstand, men arbejdede sig dog mere og mere op. Hendes præstation denne dag blev til en 3. præmie, men Niels Peter havde ikke mistet modet. På de to efterfølgende prøver hun deltog på blev det til to førstepræmier med 62 og 69 point.

Schweissprøve i Tornby klitplantage d 30/9/07
Efter lang tids træning med Grizzly, meldte Niels Peter hende til prøve i Tornby. Niels Peter havde lavet mange schweissspor til Grizzly. Han skulle arbejde meget med hende, da hun var blevet brugt til at drive med i hele jagtsæsonen. Det er ofte sådan at når en hund først har prøvet at drive er det vanskeligere at få den til at gå schweiss.
På prøvedagen var Niels Peter meget nervøs, men Grizzly arbejdede virkeligt godt, trods dårlig vejr, og hun opnåede en flot første præmie med 67 point. Kritikken lød således: Flot arbejde fra anskudssted til vildt.
Niels Peter var stolt. Det var første gang han førte hund på schweissprøve, og de opnåede at blive prøvens bedste med pokal og ærespræmie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har mistet Grizzly
Grizzly nåede desværre ikke at blive mere en 1 1/2 år. Hun blev en fantastisk jagthund og opnåede at få en utrolig jagterfaring.

Grizzly fulgte Niels Peter på næsten alle former for jagt, og var ham en tro følgesvend. Hun blev bl.a. brugt til hønsejagt på åbne marker, hvor hun forstod at ligge et godt krydssøg. Hønsene kom op med fuld hals. (Niels Peter mente endog, at hun skulle med på markprøve).

I Sverige og Tyskland deltog Grizzly også på mange jagter. Hun formåede at drive med vildsvin, og stille vildsvin (sauhatz). De tyske jæger var meget imponeret over hende og kunne berette om hvilke dyr hun havde drevet med og om, hvordan hun stillede svinene. I november 2007 drev hun en stor hjort frem der desværre ikke måtte skydes. På pürsch og andstandsjagt var Grizzly med, her sad hun stille og roligt.
Fredag d. 18. januar var vi på bevægelsesjagt i Tyskland. Jagten foregik i et område med meget rør- og sivskov, og her var godt med vildsvin. Grizzly og Dorit havde flere drev med vildsvin. Sidst på formiddagen stillede Dorit vildsvin, som Grizzly også angreb. Det var en so med grise, og på et tidspunkt angreb soen hundene, og den fik tilsyneladende fat i Grizzly, og hun blev kastet op i luften.

Ved røntgenfoto hos dyrlægen viste det sig at hun havde flere komplicerede brud på benet, samt en dyb flænge.
Dyrlægen gjorde os det klart at Grizzly aldrig ville kunne komme til at bruge hendes ene bagben igen, og at der højst sandsynligt ville opstå
alvorlig infektion i låret.
På baggrund af dette var det mest fornuftigt at få hende aflivet, da hun aldrig ville kunne få et værdigt liv.

Vi har valgt ikke at ville slette denne side, da vi gerne vil bevare alle de gode minder vi har om hende.
Grizzly var en meget stor personlighed, og hun var en hund vi altid vil mindes med glæde, dels fordi hun var utrolig speciel, en rigtig god jagthund, en god kammerat for vores søn Niels Peter, og ikke mindst fordi det var hans første hund.